Pieczątki na produktach spożywczych – sprawdź, czy jesz zdrowo

Na produktach spożywczych, które kupujemy i spożywamy każdego dnia, znajdują się pieczątki. Niewielu z nas zwraca na nie uwagę, a jeszcze mniejsza ilość osób wie, co one oznaczają. To duży błąd! Stempel na jajkach, jogurcie, mleku czy mięsie może powiedzieć nam bardzo wiele na temat produktu, który wkładamy do koszyka.

Pieczątka a termin ważności

Stemple najczęściej wykorzystuje się do oznakowania terminu ważności lub przydatności danego produktu do spożycia. Wystarczy spojrzeć na opakowanie jogurtu, wytłaczankę jajek czy na karton mleka, aby zauważyć, że na większości z nich odbito stempel z datą. Jak go odczytać?

  • W przypadku, kiedy nad datą umieszczono napis najlepiej spożyć przed lub najlepiej spożyć przed końcem, możemy mówić o minimalnej trwałości. Produkty tego typu, o ile będą prawidłowo przechowywane, będą ważne co najmniej do dnia wskazanego przez pieczątkę na opakowaniu.
  • Jeżeli na opakowaniu znajduje się określenie należy spożyć do, produkt bezwzględnie nie może zostać spożyty po wskazanym przez stempel dniu. Tego typu określenie najczęściej znajduje się na produktach, które dość szybko się psują – serach, wędlinach, nabiale.

Pieczątki na jajkach

Szczególną grupę pieczątek na produktach spożywczych stanowią stemple, których używa się do oznaczania jajek. Ich stosowanie jest obowiązkowe od 2004 roku, kiedy to uchwalono odpowiednie prawo w Parlamencie Unii Europejskiej.

Na pieczątkach odbijanych na skorupkach jajek lub na powierzchni wytłaczanki, znajdują się następujące informacje:

  • Rozmiar jajek – S (do 53 gramów), M (53 do 63 gramów), L (63 do 73 gramów), XL (powyżej 73 gramów).
  • Klasa jajek – A (pakowane maksymalnie w ciągu 7 dni od zniesienia), B (o obniżonej jakości), C (jajka niesortowane, których nie sprzedaje się w ramach handlu detalicznego).
  • Metoda produkcji jajek – 0 (jajka zniesione przez kury w chowie ekologicznym), 1 (od kur z wolnego wybiegu), 2 (od kur z chowu ściółkowego), 3 (znoszone przez kury w chowie klatkowym).
  • Kod kraju pochodzenia jajek – w przypadku Polski jest to PL.
  • Miejsce pochodzenia – województwo oraz powiat, w którym mieści się gospodarstwo.
  • Zakres działalności gospodarstwa.

Takie same oznaczenia jajek stosuje się we wszystkich gospodarstwach na terenie Unii Europejskiej. Stosowanie ujednoliconych pieczątek jest obowiązkowe dla wszystkich jajek, oprócz tych, które sprzedawane są bezpośrednio na farmie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *